Az egészséges táplálás kihangsúlyozása érdekében 1992-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 1-ét nyilvánította az anyatejes táplálás világnapjává, ezt követően pedig a hónap első hetét a Szoptatás Hetévé nevezte ki – Magyarország 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez.

AnyatejVilagn 20190802 11

A világnap alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban rendezvényt szerveztünk, amelyre vártuk a leendő és a már szoptató édesanyákat, védőnőket, szakdolgozókat, vagyis mindazokat, akik szeretnének többet tudni a szoptatásról és az anyatejes táplálásról.

A rendezvényt az egészségügyi intézmény ápolási igazgatója, Nyilas Judit nyitotta meg. Mint mondta, az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így ez a legideálisabb táplálék a kisbabák számára.

Az Anyatejes Táplálás Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, valamint arra, hogy az anyatejes táplálás több, mint a gyermek etetése.

Az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából az alábbi előadásokkal vártuk az érdeklődőket:

  • Bálint-Mikes Dóra – Tóth Rita (Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály): Az anyatejes táplálás jelentősége
  • Danylukné Lubóczki Katalin (Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály): A Baba-barát kórház jelentősége a megszületés után
  • Farkas Fanni, Hunkó Zsuzsanna (Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály): A szoptatás megvalósulása a kórházi gyakorlatban
  • Lupkovicsné Eperjesi Edit (GYEK – Anyatejgyűjtő állásom): A B.d-A.-Z. Megyei Anyatejgyűjtő állomás működése
  • Afonyiné Kaló Tünde (Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztály): A „késői” koraszülöttek és a korai érettek a laktációs
    szaktanácsadó szemszögéből
  • Miliczki Viktória – édesanya: „Minden kezdet nehéz” – szoptatási nehézségek szülői szemmel