Új profillal bővült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház tevékenysége. Az általános sebészeti osztályon létrehoztak egy emlősebészeti részleget is. Ezzel egy olyan központ jött létre az intézményben, amelyhez hasonló csak Budapesten vagy külföldön található. Ezáltal jelentősen lerövidül a várakozási idő, emellett magasabb színvonalú, minőségű ellátásban részesülhetnek a betegek.

DrReveszJanosaj

Az emlősebészeti részleget június 1-jén hozták létre az általános sebészeti osztályon azzal a céllal, hogy egy helyen legyen elérhető valamennyi olyan emlősebészeti beavatkozás, amely Magyarországon finanszírozott. A megyében rosszindulatú melldaganat miatt évente mintegy 600 műtétet végeznek. 

A részleg különlegessége, hogy a beavatkozások alkalmával plasztikai sebészek is segítenek, és ha szükség van rá, rekonstrukciós műtétet is tudnak végezni.

Botos Ákos sebész onkológus főorvos elmondta, kitűnő segítséget nyújt, hogy az eddig Semmelweis Tagkórházban működő két plasztikai sebész kolléga csatlakozott a csapathoz. A daganat-eltávolításon kívül szépészeti beavatkozásokat is végeznek.

Révész János főigazgató elmondta, arra rendezkedtek be, hogy évente körülbelül ezer műtét elvégzésére legyen lehetőségük. „Ezeket a műtéteket kifejezetten jó körülmények között tudjuk biztosítani: kialakítottunk egy önálló fekvőbeteg részleget, biztosítottuk a sebészek számára az önálló, csak erre a célra kialakított műtőt” – tette hozzá.

Kifejtette új speciális eszközöket is vásároltak. A korábbi háromhetes várakozási idő pedig az önálló előjegyzési rendszernek köszönhetően öt munkanapra csökkent.