A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Fül – Orr - Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztálya 2019. június 13-án, csütörtökön sajtónyilvános műtéti beavatkozásra hívta az újságírókat. Az operáció részeként teljes gégeeltávolítást hajtottak végre a szakemberek, emellett egy hangprotézist is kapott a beteg.

mutet18aj

Dr. Révész János, az egészségügyi intézmény főigazgatója közölte: a kórház - a betegforgalmi adatok alapján - az ország második legnagyobb kórháza, de nagyon fontos, hogy ne csak a mennyiségi betegellátás területén legyenek az elsők között, hanem minden olyan eljárást mielőbb meghonosítsanak, amely a betegek érdekeit szolgája. Igyekeznek az ezekhez szükséges forrásokat megszerezni, ennek része az is, hogy az ilyen magas szintű szakmai beavatkozásokat megismertethetik a közvéleménnyel – tette hozzá.

Dr. Karosi Tamás, a Fül – Orr - Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztály főorvosa, c. egyetemi docens – aki egyébként a beavatkozást végezte – ismertette: több hasonló operáció volt már a kórházban. Sajnos sok esetben szükséges a gégeeltávolítás. A csonkolás miatt bizonyos funkciók elvesznek. Ez egyebek mellett a beszédképességet is érinti, ami a kommunikációt jelenti.

„A kommunikáció tesz minket emberré. Ha valaki nem tud kommunikálni, elszigetelődik, depressziós lesz, alkoholhoz, gyógyszerekhez fordul és jelentősen lerövidül az élete, vagyis jelentősen romlik az élet minősége” – fejtette ki az osztályvezető főorvos hozzáfűzve, célja a betegek életét végig követve figyelemmel kísérni állapotukat, rehabilitációjukat és javítani kommunikációs készségüket.

A műtét különlegessége, hogy az eltávolítás után hangprotézist ültettek be, ennek segítségével a páciens rövid időn belül visszanyeri beszédképességét. Az eljárással a beszéd minőségét illetően sokkal jobb eredményt tudnak elérni, hosszabb a hangtartás, eredeti beszédhangjukat is visszanyerik, akár énekelni is tudnak majd – fejtette ki a főorvos.