Nyomtatás

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekegészségügyi Központja pályázati pénzből szeretné családbaráttá tenni a szüléseket Miskolcon és a megyében. A miskolci kórházak elsőként váltak bababaráttá az országban, a most elnyert pályázati pénzzel még szélesebb körű családbarát szolgáltatásokat terveznek.

52038523 338888713389182 8694140961141293056 n

 

 

Pályázati eredményismertető keretében jelentették be pénteken, hogy a Családbarát Szülészet pályázat keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 360 millió forint támogatásban részesül. A fejlesztés célja elsősorban a szülészet anyabaráttá, bababaráttá és leginkább családbaráttá tétele. - A szülészeti- és nőgyógyásztai osztállyal a nők és a családok a gyermekek születése okán mindenképpen kapcsolatba kerülnek. Kiemelten fontos tehát, hogy ezek az osztályok egy kórházban mind a szakmai színvonal mind az infrastruktúra szempontjából jól el legyenek látva - mondta el Révész János kórházi főigazgató a nyertes pályázat bejelentésekor.

Nagy Gábor orvosigazgató, aki a szülészeti és nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa kiemelte, hogy a most kapott öszeg hatalmas lehetőséget jelent a számukra. Egy részét eszközbeszerzésre a többit a kubatúra és infrastruktúra fejlesztésére fordítják. Ez utóbbira 163 millió jut, eszközbeszerésre pedig 196 millió forint áll rendelkezésre. A támogatást a két szülészet-nőgyógyászat, illetve a koraszülött és intenzívterápiás osztály anyaszállása között osztják el. – Családbaráttá kell vállnunk - nem mintha eddig nem lettünk volna azok, de ezt hangsúlyozni kell. Mindkét szülészeti osztály megkapta a bababarát osztály címet évtizedek óta, de elérkezett az idő ahhoz, hogy mindinkább családbaráttá is váljunk, hiszen az első szülés élménye meghatározó - hangoztatta az osztályvezető főorvos.

Mint mondta, az első szülésig az anyai ösztön elviszi az anyát és a családot - a második vagy harmadik szüléshez vezető út azonban már az első szülés élményére is építkezik. – Szándékunk, hogy úgy távozzanak a családok a szülészeti osztályokról, hogy teljes megelégedettséget és biztonságérzetet éreznek. A család intézményének fontosságát minden vezetésnek hangsúlyoznia kell, hiszen ez az ami átível mindenek felett, megvéd minket a bajtól a szélsőségektől. Reméljük a családok támogatását ezzel a fejlesztéssel is elő tudjuk segíteni - emelte ki Nagy Gábor. A pályázat megvalósításának határideje 2020 első féléve, ekkora kell megvalósulnia az infrastruktúra és az eszközbeszerzésnek.

Hajas Sándor, a Semmelweis Tagkórház - Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, osztályvezető főorvosa arról szólt, hogy örül az országos tendenciának - nevezetesen, hogy a szülést követően az édesapa is ott tudjon lenni az anyával. Meglepő dolog volt, hogy milyen jelentős segítséget tudott nyújtani az apa az anyukának a gyermek ellátásában. Remek dolog, hogy országos szinten anyagilag is támogatják és fokozzák a szülési kedvet, de mindeközben az is elengedhetetlen, hogy az anyák és a család pozitív élménnyel távozzanak a szülés után.

Megyénkben a gyermekek 10 százaléka születik valamilyen módon betegen, tehát újszülött intenzív ellátást igényel. – Ez egy borzasztóan nehéz helyzet a családnak, itt valamennyire az anyává és a családdá válás is megrekedhet. Sokáig nem volt lehetőségünk, hogy segítsünk, az anyák csak három óránként járhattak be gyermekeikhez és láthattuk, mekkora teher ez a családnak és az ellátó személyzetnek is - mondta el Szűcs Ildikó, a Koraszülött és Újszülött Patológiai Osztály, osztályvezető főorvosa.

Két évvel ezelőtt kialakítottak három olyan szobát, ahol 24 órában lehetnek együtt a már javuló állapotban lévő újszülöttek édesanyjukkal. A szülő megismerheti a gyermeket, megtanulhatja hogyan etesse, hogyan viselkedik éjszaka. Ezáltal nem egy szorongó anya távozik majd a kórházból, hanem egy olyan anya aki már bánni tud a gyermekével. Az apa jelenléte pedig ezekben a helyzetekben igen komoly támogató erőt képvisel. – A tavalyi évtől, azokban az esetekben mikor a betegellátás megengedi, a szülők bejöhetnek a gyermekekhez. Szeretnénk ha ők is kivennék a részüket az ellátásból, és ehhez kellenek azok az eszközök melyeket a most adódó lehetőségnek köszönhetően be fogunk tudni szerezni - fűzte hozzá a pályázati fejlesztésekről szólva az osztályvezető főorvos.

 

Központi Kórház hírei