Nyomtatás

Több mint nyolcszázmillió forintból korszerűsítették a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház épületeit. A beruházások célja az energia-megtakarítás volt. Az orvos- és nővérszállók hőszigetelést kaptak és kicserélték a nyílászárókat is. A felújítás másik része napelemek telepítése volt. Az energetikai korszerűsítéssel a kórház évente több mint nyolcvanmillió forintot takarít meg. A beruházások részleteiről Dr. Tiba Sándor főigazgató tartott sajtótájékoztatót.

24946217 1538393466208856 372473587 o

 

A Csillagpont Rádió tudósítását itt hallgathatja meg: https://www.csillagpontradio.hu/hu/2017/12/07/energetikai-felujitasok-mind-a-hat-tagkorhazban-tobb-mint-80-millio-forint-megtakaritas

 

 Az ORVOS- ÉS NŐVÉRSZÁLLÓK ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZBAN

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.10-16-2016-00081 azonosítószámú pályázata keretében 207,6 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvos- és nővérszállóként üzemelő épületeinek épületenergetikai felújítására.

A projekt keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház öt darab, jelenleg orvos- és nővérszállóként üzemelő épületének teljes körű energetikai felújítása, korszerűsítése valósult meg. Valamennyi épület esetében külső homlokzati hőszigetelésre, korszerű műanyag homlokzati nyílászárók beépítésére és a tetők hőszigetelésére került sor,

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Ehhez nyújtott segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP- 5.2.10 azonosítószámú felhívása.

A projekt eredményeként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház várható éves energiafogyasztás csökkenése 995 658 kWh, mely következtében az üvegházhatást okozó gázok éves csökkenése 202 tonnára tehető. A beruházás következtében a várható éves energiaköltség megtakarítás 13,6 millió forint.

NAPELEMES KISERÖMÜ TELEPÍTÉSE BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ ÉPÜLETEIN

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.11-16-2016-00051 azonosítószámú pályázata keretében 242,5 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert 419,76 kW összteljesítményű napelemes kiserőművek telepítésre a telephelyein.

A felhívás kiemelt célkitűzése volt- összhangban a hazai és EU stratégiával - ösztönözni a decentralizált, épülethez kapcsolódó környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító fotovoltaikus rendszerek elterjedését, így támogatni a központi költségvetési szervek meglévő fosszilis alapú villamosenergia felhasználásának megújuló energiaforrásra való teljes vagy részleges kiváltását.

A fejlesztés hozzájárul a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A projekt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 2 telephelyét érintette, az egyik a központi telephely, a másik a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházi telephely.

A projekt keretein belül, telephelyenként egy-egy 209,88 kW összteljesítményű napelemes kiserömü került telepítésre, melyek mindösszesen 429.000 kWh energiát képesek megtermelni.

A két telepített rendszer a helyi energiaárakat figyelembe véve várhatóan csaknem 11 millió forint megtakarítást eredményez éves szinten a Kórház gazdálkodásában. A projekt Európai Uniós támogatásból valósul meg.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ SEMMELWEIS TAGKÓTHÁZÁBAN LÉVŐ ORVOS-GARZON ÉPÜLET ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház az 5 tagkórházával, tekintélyes szakmai múlttal bíró intézményrendszer. A megyei szintű ellátás mellett számos egészségügyi szakterületen régiós feladatokat lát el, így a térségben egészségügyi stratégiai szempontból a legkiemelkedőbb egészségügyi intézmény. Ellátási területe kiterjed Miskolc város lakosságára, illetve vonzáskörzetén kívül a megye összes településére, ami több mint 854.000 lakost jelent. Ehhez a feladatellátáshoz a Semmelweis tagkórház KEHOP pályázati forrásból, 108 millió forint Európai Uniós támogatásban részesült, amelyből a Semmelweis tagkórházban lévő orvos­garzon épület energetikai fejlesztésére került sor.

Magyarország Kormánya célul tűzte ki a fekvőbeteg ellátó intézményekben működő orvos, nővérszállások épületenergetikai fejlesztését. Ez a fejlesztés szorosan kapcsolódik az Európai Parlament és az Európai Tanács energiahatékonyságról szóló irányelvéhez, mely szerint az uniós tagállamoknak energetikai­megtakarítást kell elérniük a beruházások eredményeként a 2014-2020 időszakban.

Az állam kezelésében lévő ingatlanvagyon jelentős része - köztük Kórházunk egyes épületei - rossz energetikai mutatókkal rendelkeznek. A KEHOP pályázati kiírás ebben nyújtott segítséget a kórház számára közel 108 millió forint értékben.

A KEHOP pályázattal a Semmelweis tagkórházában lévő 48 lakásos orvos-garzon épületének energetikai felújítása történt meg. Az épület energetikai felújításával és a megújuló energia felhasználásával egy gazdaságosan üzemeltethető szálláshely kialakítására került sor.

A projekt során az épület külső, homlokzati szigetelést kapott, az épület nyílászárói cserére kerültek és egy napkollektoros rendszerrel előállított használati melegvíz előállító rendszer került az épület tetőszintjére.

A projekt révén a kórháznak 295 220 kWh/év energia-fogyasztás csökkenés és ez által 5,4 millió Forint megtakarítása keletkezik évente. A beruházást követően egy 458,33 m2 alapterületű 4 szintes, az energetikai előírásokat teljesítő szálláshely kerül átadásra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórházában az ott dolgozó orvosok és szakdolgozók részére.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ INTÉZMÉNYEIN FOTOVOLTAIKUS NAPELEM RENDSZER TELEPÍTÉSE

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház az 5 tagkórházával, tekintélyes szakmai múlttal bíró intézményrendszer. A megyei szintű ellátás mellett számos egészségügyi szakterületen régiós feladatokat lát el, így a térségben egészségügyi stratégiai szempontból a legkiemelkedőbb egészségügyi intézmény. Ellátási területe kiterjed Miskolc város lakosságára, illetve vonzáskörzetén kívül a megye összes településére, ami több mint 854.000 lakost jelent. Ehhez a feladatellátáshoz, és hatékonyabb gazdálkodáshoz a kórházak összeolvadását követően KEHOP pályázati forrásból, 250 millió forint európai uniós támogatásban részesült az intézmény.

Ezen projekten belül az intézmény székhelyén, a Semmelweis, Mezőkövesd és Szent Ferenc tagkórházakban kerülnek kivitelezésre villamos energiát termelő fotovoltaikus napelem rendszerek.

Magyarország Kormánya célul tűzte ki a központi költségvetési szervek részére, korszerű villamos-energia termelő fotovoltaikus rendszerek megvalósítását, fejlesztését. Ez a fejlesztés szorosan kapcsolódik az Európai Parlament és az Európai Tanács energiahatékonyságról szóló irányelvéhez, mely szerint az uniós tagállamoknak energetikai-megtakarítást kell elérniük a beruházások eredményeként a 2014-2020 időszakban. A kórházak energia felhasználásának csökkentése érdekében megújuló energiaforrásokból származó villamos-energia termelő rendszerek telepítését támogatja a Magyar Kormány. A KEHOP pályázati kiírás ebben nyújtott segítséget a kórház számára közel 250 millió forint támogatási összeggel.

A KEHOP pályázattal az intézmény székhelyén és három tagkórházában összesen 477 700 kWh villamos- energiát termelő rendszer kerül telepítésre. A megújuló energia felhasználásával, a már telepített energiatermelő rendszerek mellett, tovább tudja csökkenteni a kórház a villamos-energia felhasználásból keletkező költségeit, az újabb gazdaságosan üzemeltethető villamos-energiatermelő rendszerekkel.

A projekt során az épületek tetőszerkezetére kerülnek elhelyezésre a villamos energia termelő napelem rendszerek az érintett kórházrészekben A kivitelezés megkezdődött, jelenleg a napelem tartószerkezeteinek elhelyezése történik. Ezt követi napelemek elhelyezése, amit a rendszer elektromos bekötése és a villamos hálózatra csatlakoztatása követ. A projekt befejezési ideje 2018.1. negyedévében várható.

A beruházást követően éves szinten tervezetten 477 700 kWh energiatermelés, valamint üvegházhatást okozó gázok csökkenése valósul meg. A megvalósítást követően, a termelt energia révén 19 342 073 Ft megtakarítás keletkezik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

 

Központi Kórház hírei