Nyomtatás

Miskolcon is elérhető az orvosi technika, amely nem csak életet ment, de a károsodásokat is megelőzi. Egy technika, amellyel az infarktus gyógyítása során, az agyi-, és idegi károsodást is meg lehet előzni. A B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház az ország azon egészségügyi intézményei közé tartozik, ahol már elérhető és alkalmazható ez a technológia.

24139153 1527862967261906 443720333 o

 

Egy beteg, Oláh Tibor egészségét így sikerült megőrizni egy szívinfarktus után. Erről számoltak be hétfőn délután a kórház szakorvosai.
A Miskolcon található megyei központi kórház hatalmas terület kardiológiai ellátásáért felel, az egyik legnagyobb szívinfarktus központ az országban. Évente körülbelül 50-100 beteget vesznek fel hirtelen szívhalálból történt újraélesztést követően. Hirtelen szívhalálról akkor beszélünk, ha a szívmegállás váratlanul, gyakran megelőző tünetek nélkül következik be. Ebben a helyzetben a biztos haláltól csak az időben elkezdett újraélesztés, majd, ha sikerül a keringést helyreállítani, akkor a magas szintű kardiológiai és intenzív terápiás ellátás mentheti meg a beteget. A szívmegállás során leghamarabb, már néhány perc alatt az agy károsodása lép fel és ha újra is indul a keringés a sikeresen újraélesztett betegeknél gyakran rokkantság alakul ki az agykárosodás miatt. Kutatók kimutatták, hogy az agyi károsodás mértéke csökkenthető, a túlélés növelhető, ha a sikeresen újraélesztett betegek testét az orvosok 32-36 °C fokra lehűtik.

Tiba Sándor, a kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az intézmény Belgyógyászat-Kardiológiai Osztálya nagyon fejlett technikával rendelkezik, és az orvosi kar is rendkívül magasan képzett. A kardiológián belül már specializálódásra is megvan a lehetőség, minden szakterületnél rendelkezésre állnak azok a csapatok, akik együtt dolgoznak azért, hogy bármilyen betegséggel kerüljön ide valaki, a legmegfelelőbb felszereléssel és a legnagyobb szaktudással kezelhessék. – Az újraélesztés gyakorlata természetes, viszont most valami olyasmiről számolhattunk be, ami ezen túl mutat, hiszen a jövőbeli károsodásokat is megelőzheti – fogalmazott Tiba Sándor.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a Kardiológiai Intenzív Osztályon egy Regionális Újraélesztés Utáni Ellátó Központ működik, ahol egész Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye keleti felének hirtelen szívhalálból sikeresen újraélesztett betegeit fogadják és egy speciálisan képzett orvoscsapat komplex ellátás nyújtására képes. Indokolt esetben azonnal elvégzik a szívkatéterezést, hogy felmérjék a hirtelen szívhalál okát és szükség esetén megtörténik a beszűkült vagy elzáródott koszorúsér megnyitása. Lehetőség van az agyi elektromos tevékenység folyamatos észlelésére. Komoly, országos szinten is számottevő és ritkaságnak számító újítás, hogy a kórház orvosai egy mikroprocesszor vezérelt speciális eszköz segítségével képesek a betegeket belülről lehűteni. Ehhez valamelyik nagyvénán keresztül egy hosszú, vastag katétert vezetnek a hasba vagy a mellkasba, melyen keresztül jéghideg folyadékot keringtetve percek alatt képesek az agyi hőmérsékletet lecsökkenteni, így mérsékelve az agykárosodást. A szakirodalomban arra is vannak adatok, hogy a test lehűtése nemcsak az agy szempontjából lehet kedvező hatású, hanem felmerül, hogy a szívinfarktus kiterjedését is mérsékelheti.

A főigazgató kiemelte, az orvosok az infarktust követő újraélesztésnél már előrébb is gondolkodnak, s a jövő potenciális veszélyeit is megpróbálják elhárítani.
Az 53 éves Oláh Tibor könnyebb fizikai munka során érzett szúró fájdalmat a mellkasában. Izzadni kezdett, a fájdalom nem múlt, majd rájött, hogy valószínűleg infarktusa van. Kihívták a mentőket, akik azonnal intézkedtek. Eszméletét vesztette, és elmondása szerint a következő emléke már az volt, hogy Miskolcon fekszik a kórházban.

Körömi Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztály belgyógyász szakorvosa elmondta, kaptak egy bejelentést, miszerint 20 perces újraélesztést követően egy betegnél szívinfarktusra utaló egyértelmű EKG eltéréseket észleltek. – Ilyen esetben azonnal a mi regionális szívinfarktus ellátó központunkba kell szállítani a beteget. Megérkezésekor nem volt tudatánál, fennállt annak a lehetősége, hogy jelentős agyi károsodásokat szenvedett – részletezte a szakorvos.

A lehető legmodernebb eljárásokat alkalmazva próbáljuk ezeket a károsodásokat minimalizálni, vagy esetleg meg is szüntetni – folytatta Körömi Zsolt. Oláh Tibornál a szokásos szívinfarktusellátás beavatkozásai mellett az éren belüli hűtőkatétert is felvezették a fő vénába, ezen keresztül a kontrollált lehűtést is sikerült elkezdeniük.

Nagy Gergely György, a B.-A.-Z. Megyei Kórház Kardiológiai Osztályának vezető főorvosa részletesen kifejtette az eljárás lényegét: – Ahhoz, hogy a betegeknek ne csak a szívét, hanem az agyát és az egész testét tudjuk gyógyítani, egy regionális újraélesztés utáni ellátóközpontot működtetünk, ahol igyekszünk lépésről lépésre a legmagasabb technológiai hátteret biztosítani az ilyen betegek ellátásának – mondta. Az újraélesztést igénylő eseteknél a szív mellett elsősorban az agy károsodik – már néhány percen belül – ezért olyan technikákat igyekeznek az elláközpontban meghonosítani, amelyek ezt mérsékelni tudják. – Az elmúlt évtizedben vált gyakorlattá, hogy az ilyen betegek testét le kell hűteni azért, hogy az agykárosodást csökkentsük – hangoztatta a főorvos.
A kezdeti időszakban ez a hűtés nagyon nehezen ment, viszont az utóbbi évtizedekben már rendelkezésre állnak olyan mikroprocesszor vezérelt eszközök, amelyek ezt pontosan képesek szabályozni. – Jelenleg folyamatosan áttérünk arra, hogy ezeket a betegeket egy katéteren keresztül – amely a mellkasba megy fel valamelyik nagy éren keresztül – hűtjük le 32-36 Celsius-fok közé, és ezt 24 órán keresztül fenntartjuk – tette hozzá Nagy Gergely György.

Oláh Tibornál a hűtési folyamat után örömmel nyugtázták, hogy sikerült az ideggyógyászati károsodásokat megelőzni. Teljesen sértetlen tudattal ébredt, további rehabilitációra tudták küldeni, felépülése összesen körülbelül három hétig tartott. Erre a technológiára az országban még csak néhány egészségügyi központ képes, közéjük tartozik a Miskolcon található megyei központi kórház is.
Az elmúlt másfél évben körülbelül száz betegnél alkalmazták ezt a hűtési technikát. A drága technológia miatt az eljárás korábban nem volt mindenki számára elérhető, most viszont már a kórház saját költségvetéséből finanszírozza.

(szöveg: mikom, boon * képek: bkeok)

Központi Kórház hírei