Immár 15. alkalommal rendezett Ferenczi Ilonáról elnevezett szakmai továbbképző napot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Igazgatósága és az Egészségügyi Szakdolgozók „Fehér Szív” Alapítvány.

23874448 1524062647641938 107404572 o

 

  • A 2017. november 22-én tartott szakmai továbbképző napon Nyilas Judit ápolási igazgató elmondta: Ferenczi Ilona a jogelődintézmény első ápolásvezetője volt. Intézetvezető főnővérként 1958 és 1972 között látta el a feladatát. – Már nincs közöttünk, de a nevét szeretnénk megőrizni, hagyományainkat továbbvinni, így minden évben az ő nevével fémjelzett ez a pontszerző továbbképzés, amit általában év végén szoktunk megszervezni. 

Évek óta minden egészségügyi szakdolgozó regisztrációs kártyával rendelkezik, amit ötévente meg kell újítani. Ehhez szabadon választott és kötelező továbbképzéseken kell részt venni. Ez a nap egy szabadon választott képzés, ami 15 kreditpont, tehát az ötéves továbbképzési ciklus egyik állomását jelenti.

„A gyógyító munka egy komplex feladat, amelyben az orvos mellett a nővér, a szakdolgozó legalább annyira fontos szerepet tölt be, mint az orvos” – így fogalmazott Pap Tibor orvosigazgató. Ahhoz, hogy valakinek a gyógyulása minél gyorsabb, sikeresebb és jobban megélt legyen, abban óriási jelentősége van a szakdolgozók munkájának – tette hozzá az orvosigazgató. Az ápolási igazgatóság azért rendezi évről évre a tudományos üléseket, a továbbképzéseket, hogy azok az ápolónők, nővérek, diplomás ápolók, akik a betegellátást segítik, minél naprakészebb ismeretekkel, minél felkészültebben tudjanak segíteni az orvosoknak a gyógyítómunkában – húzta alá Pap Tibor.

Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja úgy tájékoztatta portálunkat, harminc éve folyamatosan megfelelő a jelentkezési arány az egészségügyi területekre. – Általában négy-ötszörös a túljelentkezés összességében, de az elsőhelyes jelentkezések száma is meghaladja az előirányzott keretszámot – mondta a dékán.

Úgy látja, ebben a régióban nagy az érdeklődés az egészségtudományi képzések iránt, és mint mondja, az itt végzettek jó része ebben a régióban helyezkedik el. – Miskolci diplomával 78 gyógytornász és 43 radiográfus helyezkedett el az elmúlt időszakban a Borsod Megyei Központi Kórházban és annak tagintézményeiben, a régió számára tehát biztosítani tudjuk az utánpótlást – emelte ki Kiss-Tóth Emőke.

A rendezvény témája és mottója az „Együtt-Működünk”: a kórház és az egyetem együttműködésének, szoros kapcsolatának előnyeiről beszélt, a gyakorlati helyszínek biztosításának fontosságát külön kiemelve.