35 éves a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztálya, ami a régión túl az egész országban lefedettséget biztosít. Mint a jubileum tiszteletére rendezett tudományos ülésen is elhangzott, az osztály bizakodó a jövőt illetően. Az eszközbeszerzéseket illetően folyamatosan pályáznak, és bíznak abban is, hogy egyre több fiatalt tudnak megszólítani ezzel a hivatással.

rahab6

 

Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyermekei tartoznak hozzánk, de országos felvételű ellátási területünk van – mondta Dr. Zahuczky Katalin a gyermekrehabilitációs osztály vezető főorvosa. – Nagyon gyakran a Dunántúlról, vagy az ország más részéről is kapunk betegeket attól függően, hogy milyen a betegsége, illetve hol van hozzátartozó, aki be tud segíteni, mert előfordul, hogy egy gyermek Győrben sérül, de a rokonsága miskolci, és természetesen szívesebben választ minket, ha a nagymama itt tud maradni a gyermekkel.

Gyakorlatilag a gyerekgyógyászat teljes palettáját ellátja az osztály, akinek tartós betegsége van és rehabilitációs technikára szorul, biztosan megfordul itt. A legnagyobb arányban idegrendszeri sérült gyerekeket kezelnek, de nagyon sok az ortopédiai és a légúti betegségekkel kezelt gyerekek száma is. Az osztálynak fekvőbeteg részlege is van, a miskolci és környékbeli gyerekeknek pedig nappali ellátási forma is rendelkezésre áll, így a kezelések után ők a családjukkal lehetnek.

A Csillagpont Rádió riportját itt hallgathatják meg.