Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!

2020. június 17-én a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Magyarország Kormánya a járványügyi vészhelyzetet megszüntette, ugyanakkor részben a környező országok járványügyi helyzete, részben az egész világra kiterjedő járványügyi helyzet miatt továbbra is járványügyi készenlétet rendelt el.

Ennek részeként:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Csabai kapu 9-11. szám alatti telephelye változatlanul járványügyi célra kijelölt telephely, amelynek alkalmasnak kell lennie arra, hogy kivizsgálja, izolálja és szükség szerint ellássa a koronavírus fertőzésre gyanús, avagy fertőző betegeket.

Egy őszi második járványhullám esetén az intézmény megfelelő kiürítési tervvel rendelkezik, hogy a telephelyet teljes egészében Északkelet-Magyarország járványügyi védekezéséhez rendelkezésre bocsássa.

Éppen ezért a telephelyre nem telepítünk vissza olyan betegellátási formákat, amelyek sérülékeny populációt érintenek: tartós ápolást igénylő, vagy mozgáskorlátozott, értelmi sérült ellátást, újszülött és gyermek ellátást, várandós és gyermekágyas ellátást, továbbá előrehaladott daganatos betegek ellátását.

Hazánk stabil járványügyi mutatóira való tekintettel az eddig koronavírus fertőzöttek ellátására fenntartott ágyak 80%-a ismételten a fekvőbeteg ellátás céljaira használható.

Önök hosszú hetek óta kapnak tájékoztatást és követhetik nyomon a kórház ellátásrendjének újraszervezését. A következő néhány hétben az intézmény dolgozói, illetve a vezetése a legnagyobb kihívással néz szembe ezen a területen, ugyanis több száz betegágy üzembe helyezéséről kell gondoskodnunk mind kórház-üzemeltetési, mind pedig betegellátási szempontból.

Ezzel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

- A járóbeteg ellátások rendjében jelentős változások lesznek, ugyanis a Semmelweis Telephelyen több járóbeteg rendelés újraindul majd. Az újra beüzemelésre kerülő járóbeteg rendelésekről minden héten hétfőn adunk tájékoztatást honlapunkon. A többi telephelyen a járóbeteg rendelések tekintetében érdemi változás nem várható.

- A Szentpéteri kapui központi telephely, a Szent Ferenc Tagkórháza és a Szikszói Tagkórház teljes fekvőbeteg kapacitással üzemel. Az ellátás rendjében változás nem várható.

A mezőkövesdi tagkórházban közel 80 fekvőbeteg ágy feltöltése a jelen naptári héten megkezdődik a belső beutalási rend alapján.

Tekintettel arra, hogy Magyarország teljes területén 2020. július 1-től az ingyenes parkolás megszűnik, így kórházunk valamennyi telephelyén a beléptetésre vonatkozó díjazás is az eredeti eljárásrendnek megfelelően kiszabásra kerül.

A Csabai kapu 9-11. szám alatt található telephely kettős feladatot lát el:

- A járványügyi készenlét részeként az Infektológiai Osztályra került áthelyezésre a COVID Ambulancia és a jövőben az Infektológiai Osztály feladata lesz a koronavírus fertőzés gyanús személyek kivizsgálása és izolálása.

Ezzel párhuzamosan a Szűrőcentrum is a mai naptól megkezdi munkáját.

Az itt elérhető szakrendelés és rendelési idők a következőek:

- Kardiológiai szakrendelés:

Hétfő - Péntek 8,00 – 12,00

Telefonos előjegyzés kérés és konzultáció: 30/377-1687

- Urológia: előjegyzés és telefonos konzultáció 30/421-7787

Hétfő:                         8:00 12:00
Kedd: 7:00 11:00
Szerda: 7:00 11:00
Csütörtök: 8:00 11:00
  11:00 15:00
Péntek: 7:00 14:00
  13:00 15:00

 

- Nőgyógyászati szakrendelés, előjegyzés és telefonos konzultáció 30/454-1913

Hétfő - Péntek 7,00 – 13,00

Kedd, Szerda: 12,30 – 14,00 Ifjúsági rendelés

- Onkológiai szakrendelés: Hétfő – Péntek    8,00 – 14,00

- Tüdőszűrő előjegyzés: 46/555-655 telefonszámon, minden nap 7,00 – 19,00

- A szemészeti épületben kerül kialakításra a koronavírus fertőzött, vagy gyanús betegek ellátása egy izolált műtőtraktus, valamint egy postoperatív őrző.

- A légzőszervi rehabilitáció épületbe helyeztük át a koronavírus megbetegedésben szenvedő betegek ellátásra alkalmas lélegeztetési központot és ebben az épületben található meg a betegek számára kialakított dializáló állomás is.

- A Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály épülete szolgálja a jövőben az igazolt koronavírus fertőzött, de lélegeztetésre nem szoruló betegek ellátását.

A Csabai kapu 9-11. telephelyen a következő naptári héten megindul a visszaköltözés valamennyi Belgyógyászati Osztályon, Bőrgyógyászati Osztályon, megkezdődik a Tüdőgyógyászati Osztály visszaköltöztetése és a Légzőszervi Rehabilitációs Osztály átköltöztetése a tüdőgyógyászat épületébe. A költözési folyamatok befejezéséről és a betegellátás megindulásáról külön tájékoztatást adunk majd ki az Önök részére.

Az osztályok tevékeny újraindításáig szíves türelmüket kérjük. A betegellátás rendjében történő eligazodásukat továbbra is rendszeres közleménnyel segítjük.

Tájékoztatom Önöket, hogy 2020. július 1. az egészségügyi dolgozók életében fontos ünnep – Semmelweis Nap, melyből adódóan az intézmény ünnepi munkarendben üzemel.

Miskolc, 2020. június 26.

                                              

                                                                                   Dr. Révész János

                                                                                      főigazgató

 

 

baba inkubator

 

Egy egészséges újszülött kisfiút helyeztek el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház bejáratánál lévő készülékben.

Az inkubátor 2020. június 25-én - csütörtökön –, éjfél után 10 perccel jelzett és a személyzet azonnal intézkedett. A Perinatális Intenzív Centum (PIC) munkatársai vették gondozásba a gyermeket.

A 44 centiméterrel és 2160 grammos súllyal született kisfiúnak a kórház dolgozói a Hajnal Ákos nevet adták.

A kisfiú bizonyára nem intézményi körülmények között született, ennek ellenére jól van, az elsődleges vizsgálatok alapján egészséges.

 A nők – amennyiben nem szeretnék felnevelni a gyereküket - az anonim szülés és a nyílt vagy titkos örökbeadás mellett is dönthetnek, valamint továbbra is működik a babamentő inkubátor.

Hajnal Ákos a tizenötödik baba, akit itt találtak 1998 óta, mely évben a kórház főbejárata előtt elhelyezték a készüléket. Legutóbb tavaly – egymást követően két gyermeket - egy kislányt (májusban) és egy kisfiút (júniusban) helyzetek el a babamentő inkubátorban.

 

 

Tisztelt Állampolgárok! Kedves Betegeink!

A kórház működésének lépcsőzetes újraindításával kapcsolatban tájékoztatjuk Önöket a további – már bővített járóbeteg rendelésekről:

  • A Csabai kapui Rendelőintézetben tovább bővült a járóbeteg rendelések köre, mintegy 12 új rendelést üzemeltünk be június 2-tól.
  • Hasonló módon bővültek a Szentpéteri kapui telephely járóbeteg rendelései.
  • Ugyancsak bővült a Szent Ferenc Tagkórházban a járóbeteg rendelések köre.
  • Valamennyi miskolci telephelyünkön újraindult a gyógytorna, a fizioterápia, illetve a gyógymasszázs járóbeteg rendelés. Ezek a rendelések június 2-tól kezdődően jegyzik elő a betegeket.

Valamennyi rendelésünk esetében a rendelések időpontjáról illetve az előjegyzésekhez használt telefonszámokról a kórház honlapján - www.bazmkorhaz.hu – tájékozódhatnak.

  1. Fekvőbeteg ellátás:
  • Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően a Szikszói Tagkórházban, illetve a Szent Ferenc Tagkórházban újraindult a fekvőbeteg ellátás.
  • A Mezőkövesdi Tagkórház fekvőbeteg ellátása június 2-tól, azaz mától kezdődik, belső beteg-beutalási rend alapján.
  • A Semmelweis Tagkórház változatlanul járványügyi célra fenntartott telephelyként működik.
  • A fekvőbeteg ellátáshoz kötött, illetve az egynapos sebészeti ellátásokat lépcsőzetesen indítjuk újra, hetente bővítve az ellátási kapacitásokat, június 8-a és 22-e között. Erre vonatkozóan részletes tájékoztatót várhatóan 2020. június első naptári hetének végén ad ki a kórház.

Járóbeteg rendelések Szentpéteri kapu - Központi Telephely és Gyermekegészségügyi Központ

Járóbeteg rendelések - Mezőkövesdi Tagkórház